In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week‘ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Arno Prijs.

Arno Prijs

Ik ben Arno Prijs, geboren en getogen in Utrecht. Papa van Nienke en Nadine, stiefvader van Niels, Jurre en Douwe. Sinds een jaartje ben ik Opa van Mateo, de zoon van mijn jongste dochter Nadine.

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Dit is een vraag die vooral aan het begin van deze gave hobby door mijn hoofd ging en mij vaak is gesteld. Iets groots willen bereiken heb ik niet. Al zou ik het gaaf vinden als een foto van mij in een tijdschrift zou staan of op een billboard zou prijken. Dat zou mij een trots gevoel geven.

Wat ik zeker heb bereikt is dat ik opzoek was naar een hobby met als doel plezier beleven. Dat is gelukt. Een uitspraak van Johan Cruijff past hier goed bij: ‘je moet eerst kijken om te kunnen zien’. Op een avond in de periode van het Amsterdam Light Festival ging ik samen met een vriendin van mij een avond fotograferen. Zij zei: ‘ik fotografeer heel anders dan jij’. Onderweg praatten we over de dingen van het leven en over fotografie. Wat haar o.a. is bijgebleven is dat zij door fotografie heeft geleerd eerst te kijken om te kunnen zien.

 

Arno Prijs blauwe uur

 

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Voor mij is het de sfeer die het blauwe uurtje geeft. De meeste van mijn foto’s zijn in dat moment van de dag geschoten. Het is vooral het licht dat het zo mooi maakt. Aan het einde van het gouden uurtje zie je dat het licht verandert naar een helderwit licht dat vervolgens in het blauwe uurtje overgaat. Dit geeft een gevoel een beleving. De eerste minuten van het blauwe uurtje vind ik het mooist. Helaas is het maar een korte periode van de dag. In de winter is het blauwe uurtje slechts een minuut of twintig te zien, in tegenstelling tot de zomermaanden.

Wat is mijn favoriet blauwe uur foto en waarom?

Het is niet mijn mooiste blauwe uur foto, maar eentje met een heel mooi verhaal. Het is de eerste foto die ik maakte nadat ik voor een periode van een jaar aan het revalideren ben geweest.

Tijdens het fotograferen komt er een man naast mij staan. Hij is Engelssprekend en vraagt of hij een foto op mijn scherm mocht zien en welke instellingen ik daarvoor gebruik. Vol trotst laat ik de man een foto zien en vertel hem de instellingen. Wel bijzonder dat iemand dat zo vraagt. Vervolgens vertelt de man dat hij uit Peru komt, woonachtig is in Amerika en ook van fotografie houdt. Trots haalt hij uit een tasje zijn Nikon D810 met een Nikon 24mm lens en laat deze aan mij zien. Ineens komt er een vrouw op ons afgerend. Zij blijkt zijn vrouw te zijn en roept: ‘het kost hier 12,-‘ Enigszins verbouwereerd vraag ik: ‘kost een diner 12,-‘? ‘Nee’, zegt ze: ‘een joint’! Beiden reageren zeer uitgelaten en gaan de shop binnen. Een moment later komen ze nog meer uitgelaten naar buiten en laten hun joint zien waar ze samen van genieten. Later vertelde ze mij enigszins stoned dat het vandaag hun laatste dag in Amsterdam is en dat ze de volgende ochtend richting Berlijn vertrekken waar de vrouw een marathon zal gaan lopen.

 

Arno Prijs blauwe uur

Favoriete blauwe uurtje van Arno.

 

Heb je tips voor anderen?

Fotograferen in de avond is voor velen nog weleens een drempel. Het is donker, er is minder licht en het is erg technisch. Daarom maak ik bijna al mijn nachtfoto’s in de BKT-stand, oftewel Bracketing (HDR). Bracketing is een Engelse term voor het maken van een reeks foto’s waarbij een bepaalde instelling steeds verandert. Soms gebruik ik Bracketing om uit een serie de beste foto te halen. Meestal gebruik ik de opnames om de serie opnames samen te voegen tot een HDR-foto in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop. Vervolgens bewerk ik deze foto tot hij naar mijn zin is. Eigenlijk is het nabewerken wat ook de fotografen in hun donkere kamer deden, alleen doe ik dit nu met de mogelijkheden die vandaag de dag beschikbaar zijn.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids