In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week‘ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Dave Zuuring.


Dave Zuuring

Het blauwe uurtje van de week! Al velen fotografen, waarvan ik meeste volg en mag kennen, zijn me al voorgegaan in deze leuke rubriek. Wat een inspiratie! Graag stel ik me voor en probeer in dit blauwe uurtje van de week jullie te inspireren.

 

Dave Zuuring

Dave Zuuring

 

Mijn naam is Dave Zuuring, beter bekend als nldazuu. Ik ben een geboren en getogen Arnhemmer. In 2009 ontdekte ik het blauwe uur, maar zal jullie deze eerste foto’s besparen. Medio 2011 werd fotograferen een passie en het blauwe uur mijn fotoding in combinatie met landschapfotografie in combinatie met bloggen en natuurfotografie. Ik ben begonnen met een Sony A300 spiegelreflex en had daarna de Canon 5D-serie. Sinds 2018 fotografeer ik met de Sony A7R III en een arsenaal aan objectieven, filters en andere fotospullen, want redelijk besmet met het G.A.S. syndroom!

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Mijn fotografie motto luidt; ‘make your memory today, vastleggen – beleven en herbeleven’. Dit bevat alle facetten die voor mij perfect verwoord hoe fotografie sinds 2009 een centrale plek in mijn leven inneemt. Ik wil graag herinneringen maken voor mezelf en mijn omgeving door de wereld vast te leggen zoals ik het zie en beleef. Dat hoeft geen registratie te zijn van de werkelijkheid. De weersomstandigheden en het tijdstip waarin ik dit doe spelen hier een belangrijke rol in. En hoe kan dat beter dan in het blauwe uur. Immers niet iedereen ziet zijn omgeving in het blauwe uur.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Fotograferen in het blauwe uur vind ik bijzonder, omdat het tot voor kort niet zo heel erg bekend was. De laatste twee jaar, mede door dit platform en de aandacht die ervoor is, zie je steeds meer fraaie beelden genomen in het blauwe uur.

 

 

Ik merk in mijn omgeving als je foto’s van het blauwe uur laat zien dat men vaak verwonderd is. Ze hebben hun stad, een gebouw of hun leefomgeving nog nooit zo gezien. Zelf vind ik het nog steeds bijzonder, omdat ik door te fotograferen in de avond merk dat de natuur en de drukte van de dag tot stilstand komt. De vogels en de meeste dieren zoeken hun rustplaats op voor de nacht, de mensen gaan naar huis en zijn bij hun familie. Zelf kom ik dan na een drukke dag ook weer tot rust in het blauwe uur als ik ergens buiten ben.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Ik vind dit normaliter een lastige vraag, maar qua blauwe uur foto niet. Gelukkig hebben we in Arnhem de iconische historische John Frostbrug. Als je bij deze fraai verlichte brug onder aan de Rijn staat krijg je een prachtige blik op Arnhem. Deze foto die ik vorig jaar nam met een unieke ultra groothoeklens, de Laowa C-Dreamer 10-18 mm f/4.5-5.6 is voor mij de ultieme blue hour. Ik fotografeer graag met water en tijdens windstil weer om zo door de reflectie de blauwe kleur te versterken. Tevens houd ik van kleur en dat is de John Frost letterlijk en figuurlijk vanwege zijn historie. Dat alles samengevat maakt het voor mij de mooiste foto die ik tot nu in het blauwe uur heb.

 

Dave zuuring

Favoriete blauwe uur foto van Dave Zuuring.

 

Heb je tips voor anderen?

Er zijn al veel goede tips gedeeld zoals een vaste plek om naar terug te gaan, statief, statiefkop en zeker de draadontspanner. Daar sluit ik me helemaal bij aan. Mijn tip is, benut het ochtend blauwe uur! Dit vraagt iets meer voorbereiding, maar door bijvoorbeeld eerst eens ’s avonds te gaan zou je het ook’s ochtends eens kunnen proberen. Velen kennen wellicht de mooie foto’s van deze spoorbrug van Driel in de avond met een trein of het fraaie avondgezicht van Deventer. Maar door gebruik te maken van de ochtendschemering en de gloed van de langzaam opkomende zon, benut je maximaal je onderwerp in het ochtend blauwe uurtje.

Als je geen ochtendmens bent en er toch op uit gaat, raad ik je aan alles klaar te leggen voordat je gaat slapen. Smeer je boterham, zet de koffie/thee spullen klaar en zorg dat je tas met alles wat je die ochtend nodig hebt klaar staat. Hoofdlampje en draadontspanner in broek -of jaszak en gaan. En als je het goed plant krijg je als bonus vaak nog wel een toefje mist erbij.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids